lördag 28 april 2012

Naturligt eller onaturligt?

Naturlig hårvård är jättepopulärt och helt fantastiskt underbart på alla sätt och vis. Man skulle nästan kunna säga att naturlig hårvård är som en helikopter - Så bra är det!
Men vad menas med naturlig hårvård? Hur är en hårvård onaturlig? Innebär det att spöken tar hand om ditt hår? Nej vänta, det vore nog övernaturlig hårvård... Hmm... Låter visserligen ÄNNU bättre...
Vissa skulle säga att det innebär produkter fria från kemikalier och andra "konstiga ämnen". Men, ordet "kemikalier" betyder inte "giftiga, framställda ämnen", allt du använder i ditt hår består av kemikalier, oavsett dess ursprung.

Är naturlig hårdvård produkter med ingredienser enbart från naturen? Det låter iallafall lite bättre, men är det faktiskt bättre än de ingredienser som produceras i laboratorium? Bara för att något kommer från naturen behöver det inte för en sekund betyda att det är bra. Du ser väl knappast några "100% naturlig flugsvamp"-inpackningar att köpa på hälsobutiken? Eller mirakelblad att gnugga hårbotten med, beståendes av giftig murgröna? Inte heller behöver det betyda att något taget från naturen är "mildare" än kemiskt framställda ämnen med samma syfte. Och inte heller betyder det att kemiskt framställda ämnen har inget med naturliga ämnen att göra, snarare tvärt om. Nästan alla ingredienser på baksidan av produkterna kommer på något sätt från naturen. Att undvika sulfater i schampon håller på att bli allt mer vanligt, och ett populärt alternativ till ett av de vanligaste sulfaterna - natriumlaurylsulfat (sodium lauryl sulfate) - är "försåpad kokos". Försåpad kokosnöt låter ju betydligt mildare och snällare mot håret än det långa hemska namnet natriumlaurylsulfat. Många använder ju kokosolja i håret, och såpa är ju snällt och naturligt, eller hur?

Så vad är då skillnaden mellan den försåpade kokosen och natriumlaurylsulfatet? Absolut ingen! Natriumlaurylsulfat är bara det "vetenskapliga" namnet på försåpad kokosnöt. Oljor från andra frukter, nötter och grönsaker är också vanligt förekommande i schampon. Ganska ofta är det bara konserveringsmedlem som inte på något sätt kommer från naturen. Men bara för det, behöver det som sagt inte för en sekund betyda att det är mildare och skonsammare för dig eller ditt hår, och kanske inte heller för miljön.

Det finns människor som tycker att laboratoriekemikalier är hemskt och absolut inte vill använda något sådant, det finns även de som tycker att det verkar äckligt att sätta i oljor och matprodukter i håret. Men faktum är att du sällan helt undkommer från någon av de två sidorna, framförallt om du tillhör den senare nämnda typen.
Därför är det viktigt att alltid kritiskt granska innehållet i alla produkter, även de som påstår sig vara naturliga och milda. Du kan mycket väl vara allergisk mot någon av ingredienserna, och de kan mycket väl vara mindre milda och skonsamma än de kemiskt framställda ingredienserna.

Antar att det jag vill säga är att bara för att ingredienserna kommer från naturen behöver det inte betyda att de är bra, precis som bara för att ingredienser kommer från ett laboratorium behöver det inte betyda att de är dåliga. Håret, huden och miljön kommer inte att bry sig om dina produkter kommer från ett laboratorium eller en skog. De bryr sig bara om innehållet (och naturligtvis hur fin flaskan/burken är). :)

3 kommentarer:

  1. Skriv gärna ännu mer om kokosolja för det är vad jag använder i håret (och litet varstans i övrigt). Bra på huden, bra för HELA kroppen. Håller Alzheimer borta....

    G

    SvaraRadera
  2. Det finns naturliga gifter som är långt giftigare än dioxiner till exempel ;)

    SvaraRadera