onsdag 4 april 2012

Silikoner: Halvt oförtjänat dåligt rykte

Bland det första tips man får höra är att alltid undvika silikoner i hårvård. Silikoner är som små hårätande fiskmåsar som alltid ska undvikas, och är värda att drömma mardrömmar om!
Fast, det är inte riktigt helt jättesant...

Silikoner är kedjor bestående av kisel och syre bundna om varandra i långa kedjor. Utöver det finns grenar av andra kemiska föreningar också bundna, och beroende på vilka dessa föreningar har för egenskaper, får silikonet också olika egenskaper.
Det är ett plastliknande material som inom hårvård fungerar som en sorts sköld. I produkter såsom balsam kan silikoner förekomma, och det gör de väldigt ofta. Silikonet lägger sig som en tunn plastfilm över varje hårstrå, och kan ge skydd mot slitage, statisk elektricitet, bidra med glans och även se till att håret är slätt och lättkammat/borstat.

Men, det har också nackdelar. Då det ser till så att inget kommer åt håret under silikonlagret, kan inte håret återfuktas om vattnet i hårets kärna har dunstat eller på något annat sätt försvunnit. Och naturligtvis det faktum att vissa hår helt enkelt hatar silikoner, bara för att det kan. :)
En annan, och förmodligen den värsta, nackdelen är att silikoner är av olika grad olösliga i vatten, och en del går inte ens bort med schampo, utan måste helt enkelt slitas ut långsamt med flera tvättar och tid. Om du dessutom använder samma produkt med samma silikon varje gång du tvättar håret, ja, då är du inne för ett fint och tjockt lager av ogenomtränglig silikon. Ett sådant lager orsakar matthet, trassel, en konstig halmliknande känsla och annat otrevligt.
Detta uppstår framförallt i kombination med rådet att enbart tvätta hårbotten och inte själva hårlängden med schampo.

Det finns dussintals olika varianter av silikoner, och de går ganska lätt att hitta i ingrediensförteckningsdjungeln på varje flaska, för de flesta namn på silikoner slutar antingen på -cone (eller -conol, -con, -cono eller liknande stavningar) och ibland -xane, men det finns såklart undantag (annars skulle det ju vara för enkelt, och så kan vi ju inte ha det!). Till exempel Dimeticone och Cyclopentasiloxane, där Dimeticone är ett av de vanligast förekommande silikonerna i balsam, inpackning och dylikt. I schampo tvättas silikonerna ur håret direkt och fungerar endast för att få schampot mer lättarbetat. Dock kan vissa spår av silikonet fortfarande finnas kvar, så det gäller att vara uppmärksam för silikoner även i schampon.

Så, då är frågan, bör du använda silikoner?
Det beror på. Är du villig att testa dig fram med olika silikoner i olika produkter (det andra innehållet i produkten kan också påverka hur silikonet kommer att bete sig)? Du kommer onekligen stöta på besvär och frustrering, men det kan resultera i ett glansigare, lenare hår. Om inte, så bör du följa "vad du än gör, inga silikoner!"-råden. Om du däremot tycker det låter som ett roligt experiment, så kör på! *Hämtar popcorn*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar