fredag 23 mars 2012

Sagan om saxen som fick håret att växa

Det finns endast två saker som alla människor världen runt har gemensamt, och dessa två saker är önskan om en alldeles egen helikopter samt önskan om hår ner till knäna. Fast allra helst en kombination av båda.

Alla barns önskedröm

Men hur uppnår man dessa drömmar snabbast möjligt? För helikoptern är det lätt, där behöver du bara bli förfärligt rik, som enkelt uppnås genom att råna banker, skrapa lotter, panta flaskor, ta över världen, osv. Och sedan helt enkelt köpa en helikopter eller två.
Men att få långt och fint hår är tyvärr inte lika enkelt, där finns det inga genvägar. I stort sett alla mirakelschampon, metoder och piller fungerar inte ett dugg för att snabba på hårväxten. Hur snabbt ditt hår växer beror helt och hållet på din genetiska uppsättning. Om dina gener inte tillåter snabbare hårväxt än en centimeter i månaden, så finns det inga franska frisörer i hela världen/Frankrike som kan ändra på det. Inte ens de som finns på TV.

Nu när vi klarat upp det så ska vi se på några myter som kan ha ett litet uns av sanning i dem, och de som bara är falska.

1. Hår växer fortare om du klipper det då och då
Nej, det växer inte fortare bara för att du hugger av en bit av toppen. Hår är inte levande, det bryr sig inte ett dugg om hur långt det är eller vad som händer med det. Däremot kan det vara bra att klippa av kluvna hårtoppar och skadat hår, då de skadade små fjällen som täcker hårstråna kan vara vassa och skada närliggande hår, orsaka trassel och/eller helt enkelt ge håret ett sämre utseende.
Men har du friska toppar så tjänar du inget på att klippa dem om du siktar på långt hår. Håret kommer inte att snabba upp växten bara för att komma ikapp.

2. Oljor får hår att växa fortare
Nej inte det heller, tyvärr. Dock är oljor fantastiskt bra för håret på andra vis, som på sitt sätt orsakar "snabbare" hårväxt. Att lägga ett tunt lager av någon fin olja som du tycker om, till exempel jojoba-, kokos- eller arganolja ger håret skydd mot diverse fysiska påfrestningar, såsom tryck, friktion och slitskador. Hårtopparna är de äldsta och mest utsatta delarna av håret och är därför mycket känsliga. Tröjors krage, stolars ryggstöd, hårborstar, sängens kudde, ryggsäckar och andra dagliga saker ger slitskador på hår, framförallt topparna som sakta slits sönder, kanske någon millimeter hår per månad försvinner på grund av rent slitage.
Oljor kan bidra med ett skyddande lager som minskar dessa skador iallafall litegrann, vilket medför ett friskare och mindre nedslitet hår.

3. Vitaminer får hår att växa fortare
Nä... Eller jo... Eller, det beror på. Som jag nämnde tidigare så är genetiken helt avgörande för hur fort ditt hår kan växa. Men, MEN! Det finns många faktorer som kan påverka hastigheten negativt. Stress, dålig kost, mediciner och allmänt dålig hälsa kan orsaka att kroppen helt enkelt väljer att prioritera andra saker än att låta håret växa på maximal hastighet. Har du brist på kisel i kroppen kan både naglar och hår sluta växa nästan helt och hållet. Andra brister och sjukdomar kan också orsaka långsamma hårväxt. Om så är fallet så hjälper mat eller kosttillskott innehållandes kisel med att återfå hårväxten igen, men, aldrig fortare än vad dina gener tillåter...
Så, se till att må bra på alla sätt och vis, kroppen mår som bäst om den får i sig alla vitaminer och mineral från maten istället för kosttillskott.

4. Schampon/balsam/kurer som får hår att växa fortare...
... Finns inte. :(

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar