onsdag 28 mars 2012

Vinäger: Din vän i svåra tider... Och lätta tider... Vilken tid som helst faktiskt

Vinäger är så viktigt och fantastiskt att det borde vara ett eget grundämne. Skulle lätt kunna ta vätets plats. Ingen gillar väte ändå. Förutom kol, men kol är ändå överskattat.


Hursomhelst, det finns oändligt många användningsområden för vinäger. Du kan bli av med dumma insekter som flyger in i ditt öra istället för det öppna fönstret, göra din sallad lite mindre äcklig, kasta på folk du inte tycker om, kasta på folk du tycker om... Listan är lång. Men som med alla saker och ting i livet, så är den viktigaste frågan "hur kan det förbättra mitt hår?".

Vinäger har ett lägre pH än vatten, men fortfarande inte så lågt att det fräter sönder allt och alla, vilket både ditt hår och hud tycker om. Vinäger kan i många fall ersätta och/eller komplettera balsam, då det ger glans och mjukhet. Används på bästa sätt genom att helt enkelt skölja håret med vinäger blandat i vatten efter duschen. Att blanda ett vinägerskölj är med andra ord lättare än att rosta bröd eller att skaffa en helikopter.

Hur mycket vinäger du bör använda beror litegrann på. Man kan skölja håret med en låg dos vinäger utan att skölja ur, eller ha en högre dos som du lite snabbt spolar bort efter någon minut i håret (du behöver inte vara noga med att få bort allt, tvärtom, så skölj bara huvudet lite snabbt). Sen beror det även på hur mycket ditt hår tycker om vinäger. Jag nöjer mig med att fylla en ganska stor plastmugg med vatten och sen tillsätta ca 2-3 matskedar vinäger. Börjar med att först doppa själva hårlängden i muggen, sen häller jag ut allt över pannan och bakhuvudet, masserar försiktigt hårbotten och ser till att hela håret och hårbotten får ta del av det roliga. Även ansiktet tycker om det, men ögonen är som vanligt obstinata och rebelliska, de vill inte ha vinäger alls på sig. :(
Vill du låta vinägret sitta i efter duschen räcker förmodligen en matsked. Men, allas hår är olika, så prova dig fram!

Vilken sorts vinäger du använder spelar inte så stor roll. Äppelcidervinäger är väl den populäraste och även den jag använder. Men blonda/ljushåriga bör veta att det kan orsaka en svag röd nyans vid upprepad användning. Vitvinsvinäger kan därför vara ett bättre alternativ.

Nackdelen med vinäger är att det inte luktar särskilt gott. :(

10 kommentarer:

  1. Jättebra blogg!:) Ska vi ha en djup och mycket givande diskussion om huruvida kol är överskattat eller ej? ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart kol är överskattat. Om du fick välja mellan att ha kol i håret eller att ha vinäger i håret, vad hade du valt då, hmm? ;)

      Radera
    2. Alltså... ok, point. men om du fick välja mellan att vara uppbyggd av kol eller av vinäger vad skulle du välja då? förutsatt att om du väljer vinägern blir du automatiskt en groda i tre rundor. Hmm?

      Radera
    3. Vinäger, lätt! :D Man skulle ju aldrig mer få myggbett! Helt klart värt det :D

      Radera
    4. Haha ok. As you wish... ;)

      Radera
  2. Och ja, vinäger är typ helt underbart! :D:D:D

    SvaraRadera
  3. Hur funkar vinäger på hund? Har du provat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym!

      Nej det har jag aldrig provat faktiskt. Antar att effekten varierar på vilken typ av päls hunden har, men jag tror inte att det borde orsaka någon skada iallafall. Du kan prova på en liten yta på hunden där det är lätt att se huden. Håll koll på denna yta under minst 24 timmar för att se om huden reagerar negativt på det (eller pälsen).
      Om hunden inte visar någon allergisk reaktion eller annan skada så är det nog bara att tuta och köra. Jag skulle nog undvika huvudet på hunden då det inte är så mysigt att få i ögon, näsa och mun... :)

      Hör gärna av dig med resultatet om du nu skulle testa!

      Radera
  4. hahaha du e så ball när du skriver XD

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hihi. Tack för att du hittade hit. :)

      Radera